Pilotbrillenes historie

Er du blant dem som lar deg fascinere av den klassiske pilotbrillen? Da er du i så fall ikke alene, for det gjør vi også! Ikke bare er denne brilletypen svært populær, den har også en veldig spennende forhistorie.

Denne artikkelen vil ta deg med flere tiår tilbake i tid, for pilotbrillen har faktisk vært på markedet alle disse årene.

Om du skulle være litt usikker på om disse brillene er noe for deg, så vil artikkelen også inneholde mye nyttig informasjon som kan hjelpe deg å finne ut av dette!

Hva er pilotbriller?

Som veldig mange andre markeder, så skilles brillemarkedet i to kategorier. Den ene kategorier inneholder briller som selger godt, og den andre briller som ikke er like populære.

Pilotbriller er en brilletype som definitivt selger godt, og det fører til at disse brillene blir lansert på nett hvert eneste år. Det er naturligvis med noen få justeringer og detaljer fra gang til gang, men konseptet er det samme.

Det er mulig å få tak i pilotbriller både som «vanlige briller» og solbriller, og det betyr at du har anledning til å bruke favorittbrillen din i alle situasjoner.

Historien bak pilotbriller

Pilotbrillene ble for første gang lansert i 1937, men det skulle ta litt tid før allmennheten fikk opp øynene for dem.

Historien bak pilotbrillene er svært sammensatt, da dette er en type solbriller som har vært i bruk under mange forskjellige omstendigheter.

Krigsårene

Den første gangen noen brukte disse solbrillene var under andre verdenskrig, som fant sted mellom september 1939 og september 1945. I 1944 ble nemlig General Douglas MacArthur avbildet på Filippinene, og han hadde på seg solbriller i kjent pilotstil.

Bildene av General Douglas MacArthur spredde seg som ild i tørt gress – over hele verden – og dette var en medvirkende årsak til at disse solbrillene ble litt mer populære.

Månelandingen

Siden 1937 har pilotbrillene blitt kopiert veldig mange ganger, deriblant gjennom navnet Original Pilot som ble lansert av American Optical Eyewear i 1958. American Optical Eyewear var og er en av de mest populære solbrilleprodusentene som finnes i USA.

Disse pilotbrillene kan også knyttes til månelandingen. American Optical Eyewear designet Original Pilot-brillene på oppdrag fra det amerikanske militæret. Det sies også at Neil Armstrong m/mannskap brukte disse brillene da de landet på månen i 1969.

Top Gun-filmen

Krigen og månelandingen var noe de aller fleste fulgte med på, men det er jo ingen selvfølge at de fikk med seg små detaljer som hvilke solbriller hver enkelt person hadde på seg.

Derfor er året 1986 som omtales som året hvor folk flest fikk opp øynene for pilotbrillene. Det var dette året at filmen Top Gun ble lansert. I denne filmen finner du skuespillere som Tom Cruise, og han spilte en av karakterene som brukte disse brillene i filmen.

Dette førte til at salget av pilotbriller økte med rundt 40 %.

Kjendisverden

Men General Douglas MacArthur, Neil Armstrong m/mannskap og Tom Cruise er ikke de eneste kjente fjesene som har vært iført en pilotbrille.

Selv om pilotbrillene nærmer seg 100 år i en forrykende fart, så er de svært populære også den dag i dag. Pilotbriller er veldig godt likt av både vanlige folk og kjendiser verden over.

Listen over hvilke kjendiser som har lagt sin elsk på en eller annen variant av disse pilotbrillene, er veldig lang. Foruten de vi har nevnt ovenfor, så er kjendiser som Johnny Depp og Kate Hudson noen vi ofte ser ute i offentligheten iført slike solbriller.

Hvem kan bruke pilotbriller?

Som nevnt er pilotbriller blant de mest populære brillene på dagens brillemarked, og slik at det vært i veldig lang tid.

Dette er briller som brukes av både kvinner og menn, da det finnes både feminine og maskuline varianter.

Her kan det også nevnes at pilotbriller produseres både som «vanlige briller» og solbriller, så de kommer godt med i enhver situasjon.

Det har også sånn at noen briller passer bedre til en spesifikk ansiktsform enn andre. Studier viser at pilotbrillene passer godt til personer med hjerteformede ansikter. Om du har et slikt ansikt og er opptatt av dette, så vet du nå hvilke solbriller som vil være et godt valg for deg.

Forskjellige merker og varianter av pilotbriller

I likhet med Original Pilot fra American Optical Eyewear, så er pilotbrillene Aviator fra Ray-Ban svært populære blant folk. Det er ofte disse variantene som skiller seg ut når pilotbrillenes popularitet er et tema.

Det finnes mange eksempler på forskjellige brilleprodusenter som har designet og lansert sin egen variant. Noen eksempler på det er merker som Bottega Veneta, Gucci og Tom Ford.

Men det er ikke bare i forbindelse med merke at pilotbrillene varierer. Disse brillene kommer også i forskjellige utforminger. I 2021 har vi sett antydning til at firkantede pilotbriller er i ferd med å bli like populære som de klassiske dråpeformede.

Eller vil du prøve Wayfarer? En annen klassiker…