Hva gjør polariserte solbriller spesielle?

Det å skaffe seg briller og solbriller er ikke bare-bare i 2021.

dagens brillemarked finnes det mange forskjellige briller, både når det gjelder typer, innfatninger og merker. En av typene er polariserte solbriller.

Med denne artikkelen skal vi gi deg en grundig introduksjon til hva polariserte solbriller er, og hva det er som gjør disse solbrillene spesielle.

Hvordan defineres ordet polarisert?

De aller fleste som har grunnleggende kunnskap om hvordan naturlig lys fungerer, vet at lys er noe som strømmer på fra alle kanter. Det er ikke slik at lyset alltid kommer fra en fast retning. I stedet fyker naturlig lys i forskjellige retninger, og det omtales ofte som upolarisert.

I enkelte situasjoner er det imidlertid slik at lysstrålene reflekteres i en enkelt retning. Det kan være i forskjellige overflater, som f.eks. vannoverflater eller et område dekket av snø. Når lysstrålene reflekteres på denne måten, så beskrives de ofte som polariserte.

Hva er polariserte solbriller?

Det som gjør polariserte solbriller spesielle, er at de glassene innfatningen består av polariserte linser. Det betyr at linsene er utstyrt med en praktisk egenskap som horisonalt lys. Dette kommer av plasseringen av molekylene som de polariserte linsene består av.

I praksis betyr det at lyset som reflekteres i en enkelt retning blir blokkert av disse polariserte brillene.

Men det er ikke det eneste de polariserte solbrillene kan gjøre. I tillegg til å blokkere polarisert lys, så vil en som bruker polariserte briller også oppleve at fargekontrastene i verden rundt omkring blir forsterket.

Når bør du bruke polariserte solbriller?

Det er aldri gøy å bli blendet av solen. I enkelte tilfeller kan dette til og med være potensielt farlig. Derfor bør du alltid ha et par med polariserte solbriller for hånden om du skulle befinne deg i noen av de følgende situasjonene.

Når du befinner deg i nærheten av vann

Vannoverflater er et av eksemplene vi nevnte angående situasjoner hvor lysstråler noen ganger reflekteres i en og samme retning.

I praksis vil det føre til at de som er til stede når dette fenomenet utfolder seg, vil kunne føle at de blir blendet av lyset. Dette er naturligvis en veldig ubehagelig følelse.

Hvor farlig denne situasjonen kan bli vil naturligvis variere litt med utgangspunkt i hvilken rolle du har når det skjer. Om du står ved vannkanten og nyter utsikten, så vil du slippe unna med litt ubehag. Men hvis du derimot befinner deg i en båt, så vil det være en litt annen sak.

Når du kjører bil (eller er passasjer)

Enten du har førerkort og derfor kan kjøre bil, eller har sittet i passasjersetet på en solfylt dag hvor solen er hengt litt lav, så har du sikkert opplevd å bli blendet av solen.

Igjen så er dette en situasjon hvor dette kan være både farlig og ikke så farlig. Også her kommer det helt an på hvilken rolle du har i situasjonen.

Det som skjer i denne situasjonen, er at lysstrålene reflekteres i veien foran bilen, eller på bilens egen frontrute eller panser. Uansett hva årsaken er, så har det definitivt potensial til å gjøre at føreren av bilen blir distrahert nok til at det kan skje en ulykke.

Når du bedriver vintersport

Det sies ofte at nordmenn er født med ski på beina. Om du føler at denne beskrivelsen passer godt til deg, så betyr det nok at du liker å stå på ski eller bedriver en eller annen form for vintersport.

Siden lysstrålene kan reflekteres i områder som er dekket av snø, så kan du oppleve å bli blendet halvveis på vei ned bakken. Da kommer polariserte solbriller godt med, for da minimerer du faren for at du mister kontrollen og brekker noen bein.

Om du akkurat har gjennomført en operasjon

En operasjon er noe som kan gjøre deg mer lyssensitiv i en periode. Da kan briller med polariserte glass bidra til at du føler deg mer komfortabel, samt at det rett og slett blir enklere å se hva som befinner seg foran deg.

Om du generelt sett er lyssensitiv

Polariserte briller vil også være «et must» for folk som generelt sett er lyssensitive. Det betyr at de er ekstra følsomme for sterkt lys, og da vil polariserte briller nærmeste være en reddende engel.

Er polariserte solbriller trendy?

Om du er blant dem er opptatt av at solbrillene dine skal være trendy, så kan vi forsikre deg om at polariserte solbriller også er i ferd med å bli veldig «in».

I 2021 finner du polariserte solbriller i de aller fleste merker, deriblant Ray Ban og Dolce & Gabbana.

Men når det er sagt, så bør det å være i stand til å se selv i sterkt sollys være en popularitetsfaktor i seg selv – trendy eller ei!