Er aksjer i brilleprodusenter en god investering?

Det har skjedd mye i markedet for briller de siste årene med tanke på innovasjon og teknologi, men det har også skjedd mye med selskapene som står bak disse populære merkene. Her kan selskaper som EssilorLuxottica, GrandVision og LVMH være spennende investorer for deg som ønsker å tjene på de stadig endrende trendene.

Bør man investere i brille aksjer?

Det kan være flere årsaker til at man ønsker å investere i aksjer knyttet til utviklingen av solbriller, men her er det viktig at man velger de riktige selskapene. Det finnes nemlig tusenvis av produsenter på markedet og lønnsomheten til de forskjellige produsentene er svært variabel. Imidlertid finnes det en rekke selskaper som har god inntjening, høy avkastning og stabilt utbytte til eierne sine.

Det beste selskapet å trekke frem her er det franske selskapet Essilorluxottica som er et resultat av sammenslåingen av Essilor og Luxottica. Sammenslåingen har skapt en gigant av et selskap som produserer noen av de mest anerkjente merkene innen både linser og solbriller, inkludert Rayban, Michael Kors, Ferrari, Burberry og Oakley.

Hvordan handler man selskaper som ikke er på Oslo Børs?

En utfordring for noen investorer kan være tilgang på utenlandske aksjer. Ikke alle norske nettmeglere tilbyr handel i utenlandske aksjer og du bør derfor se etter en plattform med stort utvalg av både norske og utenlandske aksjer. Her er det viktig at du sammenligner ulike plattformer og finner ut hvilke markeder du har behov for før du velger. Her kan du lese mer om beste trading plattform Norge.

Slik finner du frem til de beste selskapene

Når du skal analysere selskaper er det viktig å ta høyde for mer enn bare hvilken produsent som har de kuleste merkene. For selv om trender gjerne reflekteres i salgene, er det viktig å ta høyde for hvordan selskapet gjør det helhetlig. Derfor har vi samlet noen viktige punkter du bør vurdere før du handler aksjer i solbrille produsenter og andre aksjer;

  • Gjeldsgrad – Hvor mye gjeld har selskapet, og vil dette kunne utgjøre potensielle utfordringer for den fremtidige driften?
  • Likviditet – Likviditeten til et selskap er viktig for at de skal kunne finansiere sin operative drift. Har selskapet nok penger som kommer inn til å dekke alle sine forpliktelser?
  • Aksjen – Som investor er det viktig at man kan både kjøpe og selge aksjer på kort tid. Derfor er det sjeldent lønnsomt å investere i aksjer som har lav omsetningsgrad (Disse kan være vanskelig å selge).
  • Bærekraft – Se på hvordan selskapet er orientert om fremtiden. Vil den samme forretningsmodellen være like aktuell i morgen som den er i dag? For langsiktige investeringer er det viktig at selskapene utvikler interne rutiner for innovasjon og utvikling av morgendagens produkter.
  • Konkurranse – Sist, men ikke minst er det viktig at man ser på potensielle trusler for selskapet. Er det noen konkurrenter der ute som kanskje kan forstyrre inntekten vår, eller ta over markedsandeler med sin innovasjon? Se på lignende selskaper og sammenlign de ulike styrkene og svakhetene du måtte finne.