Slik beskytter du deg mot UV-stråling

Er du en av dem som er over gjennomsnittlig glad i sol og sollys? Da vet du sannsynligvis også at overdreven eksponering for UV-stråling aldri er en god idé.

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å beskytte deg mot UV-stråling, uten å måtte avstå fra det til enhver tid.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på en av tingene som kan beskytte deg mot UV-stråling, men aller først skal vi svare på et veldig viktig spørsmål.

Hva er UV-stråling?

For hva er egentlig UV-stråling? Den første delen av ordet – UV – er først og fremst en forkortelse for ultrafiolett stråling. Dette er en form for elektromagnetisk stråling.

Grunnen til at dette ordet er forkortet til UV – og ikke UF – er fordi dette er et lånord fra engelsk. På engelsk heter det ultraviolet, og det er noe vi har tatt med oss videre inn i måten vi omtaler det på her til lands.

Majoriteten av UV-strålene som vi utsettes for, er forårsaket av solen. UV-stråling er med andre ord lys som stråler ut fra solen.

Når vi snakker om UV-stråling, så skiller vi mellom tre forskjellige typer UV-stråling. Det er UV-A stråling, UV-B stråling og UV-C stråling.

UV-A stråling

UV-A stråling er den eneste formen for UV-stråling som klar bane til jordoverflaten. Det sies at hele 95 % av denne UV-strålingen treffer jorden.

Hver eneste gang du går uten døren, så eksponerer du deg selv for denne formen for UV-stråling. Dette er nemlig en type UV-stråling som er til stede hele året. UV-A stråling sendes fra solen og passerer alt av både skydekke og glass på sin vei.

Om du føler du har lest at for mye sollys kan føre til kreft, så er det på grunn av denne formen for UV-stråling. Med UV-A stråling følger det nemlig med frie radikaler som kan forårsake celleforandringer og andre endringer i huden – ofte omtalt som hudkreft.

UV-A stråling er ikke en form for UV-stråling som du blir solbrent av.

UV-B stråling

UV-B stråling er den formen for UV-stråling som mange jobber veldig hardt for å få hver eneste sommer. Det er altså disse UV-strålene som gir oss den brunfargen som mange av oss er så glade i.

Mens UV-A utgjør omtrent 95 % av all UV-stråling, så er det kun rundt 5 % av UV-B strålene som treffer jorden.

Disse UV-strålene trenger ikke gjennom skydekke og glass på samme måte som UV-A. Det betyr at du må være i direkte sollys over lang tid, for at det skal synes at du har vært utsatt for UV-B stråler.

Av helsemessige årsaker vil det imidlertid være en god idé å være påpasselig med hvor mye UV-B stråling du eksponeres for. For du har nok du opplevd å bli rød i stedet for brun et par ganger, og det er ikke behagelig i det hele tatt. I verste fall kan det også føre til hudkreft!

UV-C stråling

Dette er en så sjelden form for UV-stråling at det er svært få som vet hva det er. Men det finnes altså en tredje form for UV-stråling som kalles UV-C stråling.

Denne formen for UV-stråling treffer i de aller fleste tilfeller ikke jordoverflaten i det hele tatt. Grunnen til det er at ozonlaget – som UV-A og UV-B trenger gjennom uten problemer – har en beskyttende effekt mot UV-C.

UV-C har mange positive bieffekter, da det denne formen for UV-stråling brukes til å drepe både bakterier og virus, samt rensing og sterilisering. Men for oss mennesker er det disse UV-strålene som er desidert farligst.

UV-strålingens kompleksitet

UV-stråling er et fenomen som ofte fremstår ganske komplisert. Som vi har sett ovenfor, så forekommer det både fordeler og ulemper med det. I dette tilfellet kan fordelene og ulempene være både kortsiktige og langsiktige.

Så her kan ordtaket om at det kan bli for mye av det gode faktisk bli realitet. For mye UV-stråling kan føre med seg noen uheldige fremtidsutsikter, og derfor vil det være en veldig god idé å være litt påpasselig med hvor mye man eksponerer seg til enhver tid.

Solbriller beskytter mot UV-stråling

Var solkrem noe av det første som dukket opp i tankene dine da du leste denne setningen? I så fall tar du ikke feil i det hele tatt!

Men det er naturligvis ikke det eneste som beskytter mot UV-stråling. Beskyttelse mot UV-stråling får du også gjennom å bruke solbriller. Så i tillegg til å hjelpe deg å se hva som er rett foran deg når det er ekstra lyst ute, så kan det også gi en ekstra trygghet på andre områder!