Hva bør du se etter i jakten på 3 x solbriller?

Solbriller er «et must» for de fleste av oss, spesielt om vi skal oppholde oss ute i sollys i en lengre periode om gangen eller gjøre noe som krever at synet vårt er like optimalt som det ville vært på en ikke like lys dag.

Solbriller er en produktgruppe som kan deles inn i tre hovedgrupper. Grunnen til det er at vi skiller mellom solbriller for kvinner, menn og barn. Men denne inndelingen stopper ikke der, for de deles også inn etter beskyttelsesnivå.

Hva er 3 x solbriller?

Hva er 3 x solbriller? For at svaret på dette spørsmålet skal gi noen mening overhodet, så er det nødvendig å forklare hva som ligger i selve begrepet. I dette tilfellet tilsvarer 3 x filterkategori nr 3.

Filterkategori er et begrep som viser til solbrillenes glass, siden det er viktig at disse oppfylles behovene som du har, samt at de egner seg godt til værforholdet som du har tenkt å bruke dem i. Vi regner med 5 filterkategorier:

  • Filterkategori nr 0
  • Filterkategori nr 1
  • Filterkategori nr 2
  • Filterkategori nr 3
  • Filterkategori nr 4

Så mener vi egentlig når vi snakker om 3 x solbriller? Som nevnt er det et annet ord for filterkategori nr 3 i forbindelse med solbrillenes glass. Solbrillene i denne kategorien har mørksotet glass og en lystransmisjon på mellom 8 og 18 %.

Dette er en kombinasjon som gjør at solbrillene i denne kategorien egner seg godt til dager med sterkt sollys og andre lyse forhold. Solbrillene i den tredje kategorien kan også brukes til å kjøre bil, og det er veldig positivt.

Hvorfor trenger du 3 x solbriller?

Å bruke solbriller er noe som beskytter deg fra de skadelige UV-strålene som kommer fra solen. Vi deler disse UV-strålene inn i tre hovedgrupper:

  • UV-A stråling
  • UV-B stråling
  • UV-C stråling

UV-stråler er elektromagnetisk stråling, og det er en form for stråling som fører med seg både positive og negative langtidseffekter. Ta UV-B stråling som et eksempel. Det er disse UV-strålene som fører til at vi blir brune i solen, men altfor store mengder kan føre til kreft.

Som vi så i forrige avsnitt, så vil solbrillens beskyttelsesnivå variere fra solbrillepar til solbrillepar. Så om du er spesifikt på jakt etter 3 x solbriller, så er dette noe du er nødt til å dobbeltsjekke før du kjøper de aktuelle solbrillene.

Dette bør vurderes ved kjøp av 3 x solbriller

Det er imidlertid ikke alltid like lett å vite hva man skal se etter, for å finne ut om solbrillene man har lyst på inngår i kategorien med 3 x solbriller eller ikke. Men et sikkert tegn på at solbrillene oppfyller alle krav er om solbrillene har en CE-merking.

Om denne merkingen uteblir, så er det et klart tegn på at solbrillene ikke oppfyller alle kravene som stilles til et solbrillepar som er godkjent for bruk. Da bør du la være å kjøpe dem, og i stedet fortsette letingen litt til.

Dersom du kjøper solbrillene dine på nettet, så bør det være ganske lett å finne ut om solbrillene oppfyller alle krav. Det er dog kjøp som gjøres i egen person – og gjerne i utlandet – som kan være litt vanskelig. Men denne fremgangsmåten danner alltid et godt grunnlag:

Før du bestemmer deg for å kjøpe et par solbriller, så bør du ta en titt rundt deg. Hvor er det egentlig du befinner deg? Om butikken virker seriøs, så er det større sjanse for at varene er ekte også. Salgsboder og lignende bør man styre unna. Hvor mye koster solbrillene? Om prisen virker for god til å være sann, så er den ofte det også. Det å ta en nærmere kikk på selve produktet, vil kunne redde deg fra å bli lurt til å kjøpe noe som egentlig ikke er så bra som det gir seg ut for å være. Hvordan er den generelle kvaliteten på produktet?

Når du først er i gang, så bør du også ta en titt på solbrillenes detaljer. Sitter de godt fast? Eller ser det ut som at de kan komme til å falle av bare du puster på det? Om det gjør det, så er det bedre å spare de pengene.

Er det et fysisk CE-merke på solbrillene? Da bør du forsikre deg om at det faktisk er ekte før du legger pengene på bordet.

Når trenger du 3 x solbriller?

Er det et tidspunkt hvor du trenger 3 x solbriller mer enn andre? Svaret på det spørsmålet er ganske enkelt nei, for 3 x solbriller vil være like praktisk hele året.

Her til lands er det størst sannsynlighet for sterkt sollys om våren og om sommeren. Men lyset kan like fullt oppleves sterkt om høsten og om vinteren, så et par med 3 x solbriller vil alltid komme godt med.